- Inleiding - - 16 mei - - 17 mei - - 18 mei - - 19 mei - - 20 mei - - 21 mei - - 22 mei - - 23 mei - - 24 mei - - 25 mei - - 26 mei - - 27 mei - - 28 mei - - 29 mei - - 30 mei - - Contact - - Gastenboek - - Links -

Inleiding

Het feit dat onze oudste zoon Peter in Wageningen Tropische Cultuurtechniek ging studeren bracht o.m. met zich mee dat wij nu in de gelegenheid waren gesteld hem op te zoeken, wanneer hij ergens in de tropen stage liep.

In het begin van 1987 vertrok hij naar een project van de Landbouw Universiteit Wageningen in Senegal. Wij bezochten hem in mei van dat jaar. Het werd voor ons het eerste bezoek aan tropisch en donker Afrika.

Al met al de moeite waard om het dagboek van zijn moeder Dini, bijna 14 jaar later in 2001, op de computer uit te werken tot een boek en er nu, bijna 25 jaar later, zelf deze website van te maken.

Overzicht Senegal en Gambia.

Het eerste gedeelte gaat over  een tocht van ongeveer een week die we maakten met een huurauto vanaf Dakar door Gambia naar de Casaman­ce, gelegen bij de grens met Guinee Bisao.  Alhoewel we onderweg geen onbekende moeilijkheden ondervonden, bleek later dat het veiliger geweest zou zijn deze tocht door donker Afrika met een gids te maken. Enfin, het werd een prachtige toch door een voor ons geheel onbekend landschap en niet te vergeten onbekend klimaat.

Het tweede gedeelte betreft ons bezoek met de trein vanaf Dakar aan Peter in St.Louis. Een gelukkige bijkomstigheid was dat zijn vriendin Josée voor enkele dagen vanuit Bénin was over komen vliegen. Omdat wij vanaf onze aankomst in Senegal geen enkel contact met Peter hadden gehad, was hij niet geheel zeker of wij wel met de al in Nederland geplande trein in St. Louis zouden aankomen en onderweg misschien ergens waren gestrand.

Alhoewel ons geen moeilijkheden op onze eerste tocht waren overkomen, bleek later dat het n.l. niet geheel veilig zou zijn om op je eigen houtje, zonder gids en zonder enig contact met de buitenwereld, alleen met z'n tweeën door het zeer dun bevolkte Senegal te trekken. Vandaar zijn verontrusting.

Vanuit St.Louis maakten we met Peter en Josée nog een tocht van 2 dagen naar het ca. 300 km. landinwaarts gelegen irrigatie-project waar hij werkzaam was. Dat was in Kaskas, een dorpje aan de grens met Mauritanië, in de bloedhete Sahelzone, waar het meer dan 46º C bleek te zijn. Tegen het einde van ons bezoek was er nog gelegenheid om het bekende vogelreservaat "Parc National Des Oiseaux Du Djoudj" te bekijken.

Het is voor ons een zeer bijzondere ervaring geweest om, niet alleen als toerist, dat deel van Afrika vrij uitgebreid te kunnen bezoeken.

Op de foto van de header verkoopt een meisje langs de weg een bosje kruiden.

Son, september 2011

Jan Bleeker.